Stories

#highfatstory Gezondheidscoach Tessa van der Steen

 Tessa van der Steen

"Stop met denken dat goed vet je dik maakt! Het zijn de koolhydraten die ons dik maken."

Tessa is een prachtige moeder en gezondheidscoach uit Nederland; ze ondersteunt al 11 jaar anderen om een gezondere levensstijl te leven via haar eigen praktijk Your Health Coach. 

We nodigden Tessa uit om een beetje te vertellen over hoe ze haar praktijk is begonnen, wat ze eet op een dag, het advies dat ze geeft aan haar cliënten die een LCHF (low-carb, high-fat) levensstijl willen volgen, en ook aan moeders die thuis meer gezonde vetten willen toevoegen aan de maaltijden van de kinderen, zonder weerstand.


Hoi Tessa, kun je ons wat over jezelf vertellen en hoe ben je gezondheidscoach geworden?

Mijn naam is Tessa van der Steen en ik ben een alternatieve geneeskundige. Sinds de start van mijn praktijk in 2007 heb ik mezelf gezondheidscoach genoemd. Omdat dit een veel makkelijker te begrijpen titel is dan een beoefenaar van alternatieve geneeswijzen.

De naam van mijn bedrijf is Your Health Coach. Samen met mijn team coach ik mensen naar een gezondere levensstijl.

We werken met mensen die gezondheidsproblemen hebben, sporters, zwangere vrouwen, en kinderen. We werken graag met iedereen die van gezondheidsklachten af wil, zijn prestaties wil verbeteren of gewoon zijn leven een upgrade wil geven. 

Toen ik op de middelbare school zat, was ik erg actief met aerobic en streetdance. Ik werd sportinstructeur toen ik 15 was. Ik trainde 5-7 dagen per week. Ik merkte dat mijn voeding een grote rol speelde in mijn prestaties. Dus besloot ik dat ik meer van voeding wilde weten.

Ik verhuisde naar Groningen en studeerde Voeding en Marketing, dus ik heb een bachelordiploma Voeding en Wetenschap. 

Na mijn studie heb ik 5 jaar met atleten gewerkt (voornamelijk fitness professionals en bodybuilders) voordat ik mijn eigen praktijk begon, Your Health Coach.


Gewoon uit nieuwsgierigheid... je bestudeert en werkt al vele jaren met voeding. Wanneer kwam u erachter dat vet niet de duivel is zoals ons altijd verteld is?

Goede vraag!

Ik geloofde ook dat alle vet slecht was toen ik op de middelbare school zat. Maar sinds ik een grote fan ben geworden van avocado's en pure chocolade, merkte ik dat ik minder trek had en meer energie.

Dus ik voeg al sinds mijn 20e gezonde vetten toe aan mijn dieet (en ik word volgende week 40!).

 

Was dit het moment waarop je overstapte op een vetrijk koolhydraatarm dieet? Hoe ziet je dieet er tegenwoordig uit?

Ik volg nu al bijna 20 jaar een koolhydraatarm dieet. Ik begon met veel eiwitten, een matige hoeveelheid vet en weinig koolhydraten.

Ik begrijp nu dat we niet zoveel eiwitten nodig hebben als de fitness en zeker de bodybuilding gemeenschap ons wil doen geloven.

Dus ben ik al 5 jaar minder proteïnen gaan eten en eet ik nu een vetrijk, koolhydraatarm, gematigd proteïnedieet.

De eiwitten die ik eet komen voornamelijk uit zaden en noten, en een kleinere hoeveelheid uit vis en eieren.

Je hebt twee prachtige kinderen! Hoe is het voor hen? Houden zij ook van gezonde vetten? 

Bedankt! Mijn kinderen zijn Sacha (5) en Solange (2). Ze zijn dol op vet! Dit was een van de eerste dingen die ik in hun dieet introduceerde.

Zo maak ik groenten lekker door ze in te smeren met olijfolie of avocado en een snufje zeezout.

Ze vragen me altijd om meer olijfolie! Als ik met ze uit eten ga in een restaurant bestel ik altijd extra olijfolie om over hun eten te gieten, ze eten alles met olijfolie en zeezout...!

 Tessa van der Steen

Dat is geweldig, haha. Gezonde vetten zijn een heel belangrijk onderdeel van ieders dieet, ook van kinderen.

Het introduceren van een gezonde levensstijl gevuld met gezonde vetten en hele voedingsmiddelen op jonge leeftijd maakt een heel verschil in de toekomst.

Wat zou je ouders aanraden die thuis willen overschakelen van een standaard dieet naar een vetrijk, gezonder dieet?

Hoe om te gaan met mogelijke weerstand van de kinderen (ze zover krijgen dat ze meer groenten en vetten lusten dan suikers en zetmeelrijke koolhydraten)?

Weet je dat moedermelk ook vetrijk is? Dus alle kinderen houden van vet.

Ze weten gewoon instinctief dat het goed voor ze is. Als je iets wilt veranderen aan de voeding van je kinderen, begin dan met vet toe te voegen aan hun favoriete eten.

Dus als ze van brood of crackers houden, begin dan met het gebruik van kokosolie, tahini of notenboter in plaats van het suikerrijke broodbeleg. Laat ze hun brood in olijfolie dippen. Haal alle junkfood zoals Nutella, jam en ander suikerhoudend broodbeleg uit huis. Als het er niet is, zal er ook geen verleiding zijn.

Later geef je ze rauwe groenten om in tahini of notenboter te dippen. Ik geef mijn kinderen vet van hoge kwaliteit bij elke maaltijd. Omdat ze groeien en spelen denk ik niet dat ze koolhydraatarm moeten gaan eten.

Als ze boekweitpannenkoeken of zuurdesembrood eten, zorg ik ervoor dat ze dat met veel gezond vet eten. Hierdoor eten ze maar 1 pannenkoek in plaats van 3. En krijgen ze langdurige energie.


Geweldige tips! En wat eet je meestal op een dag? (We stellen deze vraag graag, omdat veel mensen zich niet realiseren hoeveel geweldig voedsel je kunt eten met een LCHF dieet)!

Ik begin de dag met water en appelciderazijn. Met dit glas water neem ik 4 gram Chlorella en 4 gram Spirulina.

Omdat ik 's morgens een koffie neem met 2 eetlepels C-8 MCT olie, eet ik pas als ik honger krijg.

Soms is dat een tussendoortje om 10:30 uur, meestal begin ik rond lunchtijd te eten. Het liefst eet ik een grote salade met boerenkool, geroosterde groenten, avocado, zaden of noten en veel olijfolie extra vierge.

Ik eet meestal geen dierlijke eiwitten bij de lunch. Soms is de lunch een smoothie met plantaardige eiwitten en veel vet van avocado of notenboter. Zaden en geraspte kokos bovenop.

Als ik 's middags wat energie nodig heb, neem ik een stuk pure chocolade of een Keto Cacao reep. Dit houdt me minstens 2,5 uur op de been.

Als avondeten eet ik veel groenten met olijfolie extra vierge en zeezout. Dierlijke eiwitten als ik daar zin in heb. Extra avocado en olijven aan de zijkant. Ik eet graag zwarte bonen cashew burgers twee keer per week, deze dagen ben ik niet volledig Keto.

Ik ben ook dol op zoete aardappel, kikkererwten en linzen, dus die wissel ik ook twee keer per week af.

Dat klinkt allemaal zo lekker! Welke vetrijke producten heb jij altijd in je voorraadkast staan? Degenen waar je niet zonder kunt...

Avocado's, olijven, olijfolie extra vierge, kokosolie, kokoschips, kokosyoghurt, notenboters, tahini, zaden, wilde sockeye zalm, eieren (pasture raised), en C-8 MCT olie.

We zien dat je veel veganistische vetten gebruikt in je dieet, en veganistische diëten zijn een groot ding, vooral in Europa. Zou je bijvoorbeeld een veganistisch keto-dieet aanraden? Denk je dat het duurzaam is op de lange termijn? 

Ja, dat klopt. Veganistisch is een groot ding en het is beter voor het milieu. Maar ik zie ook cliënten die veganistisch zijn en worstelen met haaruitval, een laag energieniveau, een laag libido en soms ook huidproblemen hebben.

Er is niet één dieet dat bij iedereen past. Dus ik zou zeggen: luister naar je lichaam.

Heb je trek in dierlijke producten bij een veganistisch dieet? Heb je gezondheidsproblemen of een slechte huid?

Dan is het waarschijnlijk verstandig om een kleine hoeveelheid dierlijke eiwitten aan je dieet toe te voegen. Kijk wat voor jou werkt. Wij van Your Health Coach helpen je hier graag bij. 

Ik voel me geweldig op een veganistisch dieet. De meeste dagen heb ik geen zin in een stuk zalm van goede kwaliteit of een omelet.

Er zijn mensen, ik noem ze de proteïne types, die meer dierlijke proteïne nodig hebben dan anderen. Als je van biefstuk begint te dromen, heb je zeker een laag ijzergehalte en ben je waarschijnlijk een eiwittype.

 

Wat is het grootste advies dat je geeft aan je cliënten die willen beginnen met een LCHF levensstijl?

1. Stop met denken dat goed vet je dik maakt! Het zijn de koolhydraten die ons dik maken.

2. Goed gezond vet verhoogt het cholesterol niet. Stress, suikers en ontstekingen verhogen het cholesterol wel, dus dit moet je focus zijn!

3. Wil je meer denkkracht en meer energie, wil je een vetverbrander worden? Begin vet te gebruiken als brandstof!

 

Oh ja, helemaal mee eens! "Geef de boter niet de schuld van wat het brood deed", toch?

Nu, om het af te ronden... Wat vind je van onze Keto Cacao repen? Heb je een favoriete smaak? 


Ik houd van de  Keto Cacao reopen! Ze werken echt.  Ik heb geen favoriet, ik vind ze alle drie goed. Ik laat mijn klanten ze proberen omdat je moet voelen wat ze voor je doen.

Ze stoppen het hunkeren naar iets, ze verhogen mijn focus, ik ben verslaafd!


Dat is geweldig om te horen, Tessa!

We zijn blij dat we functionele producten kunnen maken om het leven van alle LCHF volgers overal makkelijker en zelfs lekkerder te maken. Bedankt dat je een stukje van je verhaal met ons hebt willen delen.

 En als je in Nederland bent en hulp nodig hebt bij je reis, neem dan contact op met Tessa via haawebsite and instagram

Andere artikelen die je misschien leuk vind:

Volgende lezen

Are gut and brain connected
Chocolate, Microbes and Human Health

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.