Health

Keto voor vrouwen: Vraag & Antwoord met Orthomoleculair Therapeut Romana Switzer

Romana Switzer

 Foto credits: Iep Bergsma 


Ontmoet Romana Switzer, een Nederlandse orthomoleculair therapeut en gezondheidscoach, die begeleiding biedt bij een koolhydraatarme of ketogeen levensstijl. Ze deelt met ons haar persoonlijke reis op keto, inclusief uitdagingen, voordelen, wat ze eet op een dag, en het effect van keto op hormonen en aandoeningen zoals PCOS en endometriose. Aan het eind voegt ze aanbevelingen toe voor vrouwen die keto op lange termijn willen volgen. 


Hoi Romana, kun je iedereen een beetje over jezelf en je praktijk vertellen?

Ik ben Romana Switzer, 38 jaar oud. Ik woon in Oegstgeest met mijn vriend en zijn 3 en mijn 2 kinderen. Vier jaar geleden ben ik begonnen met het volgen van diverse voedingsopleidingen en daarna ben ik me verder gaan verdiepen in de orthomoleculaire geneeskunde. Twee jaar geleden opende ik mijn praktijk in Oegstgeest als orthomoleculair therapeut. Ik werk voornamelijk met keto en koolhydraatarme voedingsrichtlijnen. Daarnaast heb ik 2 online programma's: Keto4vrouwen (Keto voor vrouwen) en La Dolce Vitaal (koolhydraatarm).


Naast het geven van advies, volg je zelf ook keto. Wanneer en waarom ben je met je ketogeen reis begonnen?

Mijn eigen keto avontuur begon zo'n 3 jaar geleden. Ik kwam bij toeval in aanraking met keto en het wekte meteen mijn interesse. In Nederland was er toen nog nauwelijks informatie over. Ik haalde al mijn informatie uit Amerika. Daarna ben ik keto gaan toepassen in mijn eigen leven. Maar, met weinig informatie, ging het met vallen en opstaan. De eerste keer kreeg ik mega keto-flu symptomen! Met alle kennis die ik nu heb, weet ik nu hoe ik dit zo veel mogelijk kan voorkomen.

 

Na veel proberen en opnieuw beginnen, begon ik er mijn weg in te vinden. Ik verloor wat extra vet, ik voelde me super energiek en mijn hormonen voelden veel meer in balans. Ik voelde me gewoon beter in het algemeen. Dat was voor mij een moment waarop ik dacht: dit wil ik graag delen met de Nederlandse vrouwen. Ik wil niet dat zij dezelfde "fouten" maken en worstelen met keto als ik 3 jaar geleden. Ik heb een keto coach opleiding afgerond en 2 online programma's neergezet met al mijn kennis en ervaring.

Wat voor soort ketogeen dieet volg je op dit moment?


Ik ben voorstander van een gezond ketogeen dieet. Soms zie je een keto insta-feed voorbij komen waar alle food pics grijs, beige, wit en zonder kleur zijn. Dat is niet de keto die ik promoot. Ik wil kleuren, smaak, en zo veel mogelijk puur, vers en onbewerkt. Ik wil dat mijn manier van keto echt bijdraagt aan het optimaliseren van je gezondheid.

Tuurlijk eet ik soms niet keto. Maar als ik dat langer dan 2 dagen niet doe, begin ik me al snel minder goed te voelen. Ik kan zo'n 30 tot 50 gram koolhydraten per dag eten en toch in ketose blijven. Keto is het middelpunt van mijn leven. Wat is er veranderd in je leven sinds je keto eet?

Mijn eigen ervaring is dat ik me veel scherper voel met keto. De vermoeidheid en de hersenmist die ik ervaarde is weg. Ik voel me scherp en meer gefocust. De acne op mijn schouders verdween, mijn stemmingswisselingen verbeterden, en mijn PMS ging terug naar 2 tot 3 dagen in plaats van 14 dagen. Toen ik met keto begon, was ik ook iets zwaarder dan ik normaal ben. Ik wilde die kilo's kwijt en viel er moeiteloos nog eens 4 extra af, 7 kg in totaal.


Romana Switzer


Ben je uitdagingen tegengekomen op keto? Hoe ben je ermee omgegaan?

De eerste paar keer dat ik keto ging, had ik behoorlijk last van de keto griep. Puur omdat ik toen nog niet de kennis had om dit te voorkomen. Nu weet ik gelukkig wel beter! Daarom ben ik soms gestopt omdat ik me zo slecht voelde. Elektrolyten zijn je beste vriend! Vanaf dat moment werd keto mijn basis, mijn levensstijl, met af en toe een uitstapje met meer koolhydraten. Maar ik keer altijd terug naar keto.

Wat zijn volgens jou de grootste misvattingen over dit dieet?

Dat het "de magische pil" is. Hoewel ik echt een mega keto fan ben, is dit ook geen quick fix. Het beste "dieet" is het dieet dat je lang kunt volhouden, zodat je het als levensstijl kunt adopteren. Wil je 10 kg afvallen maar wil je niet langdurig ketogeen eten? Begin er dan niet aan. Als je teruggaat naar hoe je at vóór keto, kom je weer in dezelfde staat als je was. Het behouden van een langdurig gezond gewicht is het maken van een langdurige aanpassing van je levensstijl.


Wat eet je meestal op een dag?

Ik sla meestal het ontbijt over. Ik doe aan intermittent fasting in het 16/8 schema, soms 20/4 schema. Sinds ik keto eet, ben ik veel beter gaan luisteren naar de signalen die mijn lichaam me geeft. Ik eet wanneer ik honger heb en niet op de klok. Dus mijn IF is ook niet zeker, als ik vroeg of laat honger krijg, geef ik dat toe. Ik kan bijvoorbeeld niet vasten in de week voor mijn menstruatie, dan heb ik 's morgens meteen honger. Dat weet ik nu en ik zal er niet tegen vechten "omdat ik eigenlijk IF wilde doen". Het contact met je lichaam herstellen en leren luisteren naar de signalen geeft mij ultieme vrijheid.

Ik breek mijn vasten graag met roerei of een proteïne smoothie, of groenten uit de oven met feta. Soms neem ik tussendoor een handje macadamianoten. s Avonds eet ik graag eenpansgerechten die lekker, makkelijk en snel zijn. Zucchini met zalm, bloemkoolrijst met veel groenten, kokosmelk en kip, of een grote ovenschotel. Ik vind alles lekker! Maar meestal komt het neer op 2 maaltijden en een tussendoortje.

Romana Switzer

 Foto credits: Iep Bergsma 


Veel vrouwen die met keto willen beginnen of beginners zijn, twijfelen over keto en hormonen. Heeft keto invloed op de hormonen? Hoe?

Elke vorm van stress heeft een invloed op onze hormoonhuishouding. Een dieetverandering is ook een vorm van stress voor je lichaam. Dus ook keto heeft invloed op je hormonen, net als elk ander dieet. Hormonen zijn zeer belangrijke stoffen in ons lichaam die worden opgebouwd uit onder andere aminozuren, vetten en cholesterol. Deze voedingsstoffen komen veel voor in een ketogeen dieet. Hiermee creëer je een gemeenschappelijke basis die kan bijdragen aan een gezonde hormoonbalans.

Het zijn echter niet alleen de juiste voedingsstoffen die invloed hebben op een gezonde hormoonhuishouding. Veel factoren, zoals stress, kunnen ervoor zorgen dat je hormonen (tijdelijk) uit balans raken. Wat ik veel zie bij mijn cliënten is dat ze in de eerste paar weken veranderingen in hun cyclus merken. Deze kan langer of korter zijn. Ze kunnen meer of minder last hebben van PMS. We zien dat deze verandering meestal na zo'n 8 tot 12 weken weer stabiliseert en veel vrouwen geven aan dat ze zich vanaf dat moment meer in balans voelen.

 

Zijn er mogelijke hormonale bijwerkingen voor vrouwen op keto?

Uit mijn persoonlijke ervaring en die van mensen om mij heen die keto doen, zie ik veel positieve effecten. Voor mij gaat het bij keto om een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl. Welke gezonde levensstijl je ook kiest, het zal altijd meer bijdragen aan een gezonde hormoonhuishouding dan een ongezonde levensstijl. Als je je lichaam voldoende voedingsstoffen geeft, voldoende rust en je zorgt goed voor jezelf, dan zal dit bijdragen aan het zelfgenezend vermogen. Ons lichaam gaat dan op zoek naar de beste balans, dus daar hoort ook een gezonde hormoonhuishouding bij.

Helpt keto bij het beheersen van aandoeningen zoals PCOS of endometriose?

We zien een verband met insulineresistentie en PCOS. Een keto / koolhydraatarme levensstijl kan bijdragen aan het omkeren van insulineresistentie. Hierdoor kunnen ook de klachten veroorzaakt door PCOS verminderen. Endometriose wordt in verband gebracht met oestrogeendominantie. Oestrogeendominantie kun je aanpakken door o.a. je vetpercentage te verlagen. Hierdoor heb je minder oestrogeen.

Dit is iets wat we met keto kunnen bereiken, waardoor de endometriose klachten ook kunnen afnemen. Dit is natuurlijk een korte versie en er zijn meestal andere interventies nodig, maar keto kan dit zeker ondersteunen. En dat is zo mooi in mijn werk als orthomoleculair therapeut, we kijken naar het hele plaatje!

Wat zijn je aanbevelingen voor vrouwen die keto op lange termijn willen volgen?

Meten is weten! Investeer in een goede bloed ketonen meter, hou je waardes in het begin goed in de gaten, meet eventueel ook je bloedsuiker. Zo krijg je een goed beeld van welke voedingsmiddelen je uit ketose schoppen en welke niet. Dit kan van persoon tot persoon verschillen. Ga de eerste weken niet voor cheat meals en raak eerst vet-aangepast. Weet dat je ook binnen keto lekkere tussendoortjes kunt maken, maar zoek ook hier de juiste balans. Een keto-proof traktatie wil niet zeggen dat je onbeperkt kunt eten.


Leer de keto taal spreken! Vaak hoor ik vrouwen zeggen dat ze het gevoel hebben dat ze niets meer kunnen eten. Dat komt omdat een aantal grote voedingsgroepen worden weggelaten: brood, pasta, rijst, bonen en peulvruchten. Wat blijft er dan over? Veel blijven lezen, etiketten leren lezen, zodat je weet hoeveel koolhydraten iets bevat. Als je je (in het begin) laat coachen door een deskundige, hoef je niet alles zelf uit te zoeken, wat een enorm verschil maakt en vaak zorgt voor betere resultaten op langere termijn.


Om af te ronden: wat vind je van onze chocolade Keto Cacao? Heb je een all-time favoriete smaak?

Ik ben altijd al een chocoladefreak geweest, vooral tijdens mijn menstruatiecyclus. Dan heb ik echt chocolade cravings. Jouw keto chocoladerepen zijn hier echt een uitkomst voor. Ik heb alle smaken geprobeerd en mijn favorieten zijn de koffie, kokos, en wit! Heerlijk om een paar blokjes na het eten te nemen of om te gebruiken in recepten!

 

Hey, Nederlandstaligen: Als je online meer wil leren over Romana en de keto lifestyle, ze deelt veel essentiële info via haar podcast, Instagram pagina en website.

 

Andere blogs die je misschien leuk vindt:

Volgende lezen

Recipe Keto Love Bombs
Keto Chewy Chocolate Chip Macaroons

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.