Low-Carb High-Fat Journey: Gezondheidscoach Kait Malthaner


Kait is een gecertificeerd gezondheidscoach en Youtuber uit Australië. We nodigden haar uit om haar reis naar een koolhydraatarme, vetrijke levensstijl en de beslissing achter het overschakelen naar een dierlijk dieet te delen: inclusief positieve veranderingen, uitdagingen en tips voor alle keto beginners die er zijn!

 

Hoi Kait, kun je ons iets over jezelf vertellen en hoe ben je gezondheidscoach geworden?

Mijn naam is Kait en ik ben een gecertificeerde gezondheidscoach en YouTuber gevestigd in Australië. Ik gebruik een nutriënten-dichte, ketogene manier van eten om mijn klanten te helpen hun gewichtsverlies en fitness doelen te bereiken.

Toen ik opgroeide heb ik altijd geworsteld met mijn gewicht. Ik had nooit ernstig overgewicht, maar ik was altijd "groter" dan mijn leeftijdsgenoten, en ik was er erg zelfbewust over. Na de middelbare school, leek het gewicht zich alleen maar sneller op te stapelen. Ik probeerde af te vallen door caloriebeperking en lichaamsbeweging, en het werkte tijdelijk, maar het was niet vol te houden. Ik had de hele tijd honger en voelde me ellendig, totdat ik toegaf en weer aankwam wat ik was kwijtgeraakt.

Pas toen ik het keto-dieet probeerde, leek alles te klikken en vielen de extra kilo's er moeiteloos af! Voeg daarbij de andere voordelen die ik ervoer: mentale helderheid, aanhoudende energie en verbeterd herstel van de training en ik voelde me alsof ik de jackpot had gewonnen! Nu wil ik mijn ervaringen delen en anderen laten leren van mijn strijd en successen.

Caloriebeperking kan voor sommige mensen echt dat jojo-effect veroorzaken. Afvallen en dan weer eetbuien krijgen. Dat heb ik ook meegemaakt!

Je bent heel open over het feit dat je een carnivoor bent. Hoe en waarom ben je overgestapt op een dierlijk dieet met veel vet en weinig koolhydraten?

Toen ik me voor het eerst begon te interesseren voor voeding, at ik voornamelijk paleo. Dat evolueerde naar een traditioneel keto-dieet en van daaruit begon ik meer dierlijke producten te eten en minder planten. Ik maakte de overstap naar een meer dierlijke aanpak toen ik me realiseerde dat voedingsmiddelen zoals eieren, vlees en vis een hogere voedingswaarde hebben en beter biologisch beschikbaar zijn dan planten. Het was gewoon logisch om me te concentreren op het eten van voedingsmiddelen die mijn lichaam beter zouden dienen.


Wat zijn volgens u de gezondheidsvoordelen van een dieet op basis van dieren in vergelijking met een dieet op basis van planten?


Ik denk dat een dieet op basis van dieren het voordeel heeft ten opzichte van een veganistisch dieet omdat dieren alle voedingsstoffen bevatten die mensen nodig hebben in de juiste vorm. Er zijn bepaalde voedingsstoffen die we niet uit planten kunnen halen, EPA en DHA omega 3-vetzuren bijvoorbeeld. Voedingsmiddelen zoals chia- en hennepzaad bevatten een andere vorm van omega 3, die moet worden omgezet voordat ons lichaam het kan gebruiken, en we zijn niet erg goed in het maken van die omzetting. Voedingsmiddelen zoals vis en eieren bevatten al de actieve vorm, dus er is geen omzetting nodig.

Het eten van een veganistisch dieet maakt het alleen maar moeilijker om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Als je dieet gebaseerd is op planten, consumeer je ook anti-nutriënten die zich binden aan mineralen en hun absorptie stoppen. Op papier lijkt het misschien alsof je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft, maar wat je binnenkrijgt en wat je daadwerkelijk opneemt kan totaal verschillend zijn.

In feite elimineert het eten van dierlijke voeding een heleboel factoren die de opname van voedingsstoffen kunnen belemmeren.

 

Dat is interessant! En hoe reageer je op de bewering dat een carnivoor dieet slecht is voor de gezondheid en het milieu? 


De bewering dat vlees ziektes veroorzaakt wordt niet gestaafd door solide bewijs. Ze zijn gebaseerd op gegevens die verzameld zijn door populaties te observeren. Dit soort studies kan een correlatie aantonen, maar geen oorzakelijk verband. Landen met een hogere vleesconsumptie consumeren ook meer verwerkte suiker en granen, en toch wordt de schuld bij vlees gelegd. Onze voorouders aten lang geleden al vlees en leden niet aan de hedendaagse ziekten die vlees zou veroorzaken (hartziekten, diabetes, enz.)

Het milieu is een lastiger onderwerp om te behandelen, omdat de kwestie niet zwart-wit is. De rol die de dierlijke landbouw speelt in de uitstoot van broeikasgassen is buiten proportie opgeblazen. Transport heeft een enorme negatieve impact op het milieu, dus je voedsel lokaal kopen, of het nu dieren of planten zijn, is de beste manier om je impact op het milieu te minimaliseren.

Je hebt het gehad over de voordelen die je ondervond nadat je met een keto-dieet begon. In het algemeen, wat is er veranderd in je eigen leven en gezondheid sinds je op deze reis bent?


 

Kait Malthaner

 

 

Sinds ik aan mijn gezondheidsreis ben begonnen, heb ik verschillende positieve veranderingen ervaren. Om te beginnen, was ik in staat om het overtollige gewicht dat ik droeg te verliezen en het eraf te houden. Ik heb ook altijd geworsteld met angst, vooral in sociale situaties, en sinds ik ketogeen ben gaan eten, is dat drastisch afgenomen. Ik geniet er ook echt van dat ik uren tussen maaltijden door kan gaan zonder dat mijn energie instort.

Mijn reis heeft me veel geleerd, en het heeft me ook gebracht naar een carrière waar ik gepassioneerd over ben. Ik ben dankbaar voor al mijn ervaringen en ik ben blij dat ik ze kan gebruiken om anderen te helpen.

 

Heb je, naast al het goede, ook uitdagingen op je pad gehad?
De meeste uitdagingen die ik op mijn reis tegenkwam, waren van mentale aard. Toen ik voor het eerst met keto begon, had ik het er erg moeilijk mee om te begrijpen (en te accepteren) dat ik het meeste fruit moest opgeven. Ik wist echt niet of ik zonder mijn dagelijkse bananen smoothie zou kunnen leven! Telkens als ik voor zo'n mentale hindernis sta, zeg ik tegen mezelf dat het niet voor altijd hoeft te zijn. Ik kan altijd iets proberen, en als het niet werkt, kan ik teruggaan naar wat ik eerder deed. Het hoeft niet alles of niets te zijn.

Een citaat dat we al eerder hebben gezegd en dat zo waar is, is dat als je "je gedachten erop zet, je lichaam zal volgen". De juiste mentaliteit is zo belangrijk in zowat elke reis!

Maar nu, uit nieuwsgierigheid... hoe ziet een dag in jouw leven eruit? Heb je een ochtend- of avondroutine?

Een dag in mijn leven begint meestal vrij vroeg. Ik word wakker en wil meteen aan een of andere vorm van lichaamsbeweging beginnen, of dat nu een fietstocht is, gewichten in de sportschool of rustige yoga thuis. Ik probeer flexibel te zijn met mijn workout routine en gewoon te doen wat die dag goed voelt. Ik sport bijna altijd nuchter en afhankelijk van hoe ik me voel als ik thuiskom, kan ik meteen ontbijten of een paar uur wachten.

Omdat ik het grootste deel van mijn coaching online doe, bevinden mijn klanten zich vaak in verschillende tijdzones. Soms heb ik sessies in de ochtend, andere keren in de avond. Het varieert van dag tot dag en op basis daarvan pas ik de rest van mijn dag aan. Een ander deel van mijn dag besteed ik meestal aan het plannen, filmen of bewerken van content voor mijn YouTube-kanaal.

Ik werk veel vanuit huis, dus ik probeer mijn dag op te breken door wat te wandelen. Dit helpt me ook om niet de hele dag te zitten.

Afhankelijk van of ik laat of vroeg heb ontbeten, kan het zijn dat ik niets eet voor de lunch en uitgebreid dineer. Na het avondeten zet ik graag mijn telefoon uit en begin ik te relaxen voor de avond. Dit kan betekenen dat ik een film kijk, een bordspel speel of lees, voordat ik naar bed ga.


 

Kait Malthaner

 


Ik werk ook aan het 's avonds de telefoon uitzetten' gedeelte...

Je deelt veel lekker eten op je Instagram pagina. Heb je een favoriet gerecht aller tijden? Het eten waar je niet zonder kunt?

Eieren zijn absoluut mijn lievelingseten, al zolang als ik me kan herinneren. Ze zijn zo veelzijdig als het gaat om de manier waarop ze bereid kunnen worden. De laatste tijd vind ik het heerlijk om omeletten met geitenkaas te maken.

Klinkt heerlijk!

Trouwens, we hebben een teamlid dat net is begonnen met keto en waarschijnlijk vele anderen die dit ook lezen. Wat is je nummer één tip voor beginners?

Je moet je echt committeren! Kies een periode, idealiter minstens een maand, en hou je eraan. Beginnen met keto is anders dan elk ander dieet, omdat je lichaam zich moet aanpassen aan het gebruik van een energiebron die het niet gewend is. Je moet het echt op zijn minst een paar weken geven voordat je alle voordelen begint te ervaren.

 

Betrokkenheid en geduld zijn de sleutel. We horen zoveel mensen die het willen opgeven omdat ze niet zijn afgevallen of de voordelen niet hebben ervaren... binnen een week. Vergelijk je reis niet met die van anderen. Wees geduldig en blijf doorgaan!


En daarover sprekend, in uw ervaring, wat zijn de grootste fouten die mensen maken over het ketogeen dieet?

Ik denk dat veel mensen nog steeds geloven dat we vet moeten beperken, en ik neem het ze niet kwalijk. We hebben dat idee decennia lang in ons hoofd gedrild. Vaak zullen mensen beginnen met een ketogeen dieet, snijden alle koolhydraten, en niet verhogen hun vet. Ze eindigen met het eten van weinig koolhydraten, weinig vet en matige eiwitten, waardoor je weinig energie hebt. Wees niet bang om vet te eten!

 

Zeg ja tegen de vetten, iedereen!

Om het af te ronden, wat vind jij van Keto Cacao en wat is je favoriete smaak?

Ik hou van Keto Cacao! Het is moeilijk om keto vriendelijke traktaties te vinden die met eenvoudige ingrediënten die ook heerlijk zijn. Ik ben een sucker voor alles wat met kokos te maken heeft, dus dat is natuurlijk mijn favoriete Keto Cacao smaak!


Dank je wel om je verhaal met ons te delen, Kait.

Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over Kait en haar keto-dieet tips en opvattingen over plantaardig versus dierlijk, kun je haar vinden op Instagram en Youtube.

 Andere blogs die je misschien leuk vindt:


Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.