Keto Journey: Camilla Henriksen schepper van @swedishketo

"Ik realiseerde me dat je met deze manier van eten geweldige superkrachten in jezelf kunt ontsluiten." 

Maak kennis met Camilla Henriksen, de lieftallige superwoman achter de Instagram pagina @swedishketo en oprichter van The Friendly Fat Company. Ze deelde met ons haar persoonlijke reis op keto, inclusief uitdagingen, voordelen, wat ze eet op een dag en haar all-time favoriete keto recept dat ons kwijlend over het hele scherm liet gaan. Plus, een bonus tip om meditatie op te nemen in je dagelijks leven!

 

Hoi Camilla, kun je ons iets over jezelf vertellen en hoe je The Friendly Fat Company bent begonnen?


Mijn naam is Camilla Henriksen en ik ben 33 jaar oud, geboren en getogen in Stockholm Zweden waar ik momenteel woon. Ik heb een master in economie en marketing en heb een aantal jaren als marketing manager gewerkt tot ik 1,5 jaar geleden op een punt kwam dat ik de zin niet meer inzag van deze carrière klimmende rat race. Ik was altijd super gestresst en dat begon fysiek te worden en ik voelde gewoon dat dit niet het leven is dat ik wil. Ik wilde meer vrijheid en in staat zijn om mijn eigen stroom en creativiteit te volgen. Dus nam ik ontslag om uit te zoeken hoe ik mijn leven kon creëren op een manier die zinvoller en duurzamer voor me was. 

Ongeveer 6 maanden daarvoor had ik het ketogeen dieet uitgeprobeerd nadat mijn vriend het een tijdje had gedaan. Ik had een echte strijd om keto vriendelijke snacks voor onderweg te vinden voor drukke dagen waarop ik gewoon niet de tijd had om thuis eten te bereiden. Alles in de winkels is gewoon gevuld met suiker, slechte koolhydraten en additieven en ik wilde niets van dat alles. Ik merkte ook dat veel mensen in mijn omgeving bezig waren met of spraken over het keto-dieet, dus ik begon dit idee te vormen in mijn hoofd van een soort van bedrijf rond super schone keto snacks. Maar ik hield het een tijdje in mijn achterhoofd en de week nadat ik mijn baan had opgezegd, vertelde ik over dit idee aan de neef van mijn vriend op een familiebijeenkomst en hij vond het een geweldig idee en de dag erna begonnen we eraan te werken. 

Ik ben altijd al super into gezondheid en voeding en verschillende soorten lichaamsbeweging geweest en heb vroeger ook voeding gestudeerd, dus vanaf die dag 1,5 jaar geleden heb ik mijn droombaan gecreëerd met een missie om menselijke superkrachten te ontgrendelen door middel van voeding. Deze zomer hebben we ons eerste product gelanceerd, een super schoon C8 MCT-poeder met acacia vezels.


MCT powder

Hoe lang doe je al aan keto en wat motiveerde je om aan deze wee te beginnen? 


Ik doe keto nu ongeveer 2 jaar en ik doe meer een cyclische ketose waarbij ik 1-2 weken per keer in ketose ben. Het was mijn vriend die het aan me introduceerde. Hij kreeg er echt goede resultaten van, zoals verhoogde energieniveaus en mentale helderheid en niet de hele tijd honger hebben en dat wilde ik ook!En wat is er voor jou veranderd sinds je ermee bent begonnen?


Toen ik voor het eerst in ketose ging, hield ik gewoon van dat gevoel! Ik ervoer hoe ik meer energie kreeg en super productief en helder van geest werd. Maar ik voelde ook zo veel meer vreugde en positiviteit en ik had het gevoel dat ik de wereld kon veroveren, haha. Ik realiseerde me dat je echt een aantal geweldige superkrachten in je kunt ontsluiten met deze manier van eten. Dat is de belangrijkste reden waarom ik aan Keto verslaafd raakte, niet om af te vallen, hoewel je je wel minder opgeblazen en slanker voelt, wat ook een fijn gevoel is. 

Een andere grote verandering was dat mijn eten meer intuïtief werd. Voorheen was ik altijd aan het nadenken over eten en wat ik nu moest eten, en had ik altijd een beetje honger. Ik at altijd al een vrij gezond koolhydraatarm dieet maar at niet zo veel vet, ja ik was er zo een die dacht dat ik daar dik van zou worden, haha. Maar een koolhydraatarm dieet met kleine hoeveelheden vet laat je de hele tijd aan eten denken omdat je niet lang verzadigd bent en altijd trek hebt in iets. Maar nu voel ik me veel meer verzadigd en eet ik gewoon wanneer ik honger heb, alsof mijn lichaam weer in zijn natuurlijke zelfregulerende staat terug is. 

Iets anders dat echt veranderd is voor mij is de heldere huid van het toevoegen van al die goede vetten en het snijden van de koolhydraten. Wow, die Keto gloed is echt!

Ja, die gloed is inderdaad echt! Maar naast het goede spul, heb je nog andere uitdagingen ervaren? Hoe ga je daar mee om?


Oh ja! De eerste 6 maanden waren een echte strijd. Het was alsof ik de beslissing niet kon nemen om me volledig in te zetten, waardoor het proces van aanpassing van het lichaam aan de vetverbranding veel langzamer gaat en je niet het gevoel hebt dat het dieet voor je werkt en dan begin je nog meer te twijfelen of het wel echt iets voor jou is en zo gaat het maar door...

Het heeft een tijdje geduurd voordat ik me echt goed voelde op keto. Ik kon veel hoofdpijn krijgen en had het gevoel dat ik steeds ziek zou worden, maar uiteindelijk realiseerde ik me dat ik veel te weinig water dronk. Ik ben een van die rare mensen die niet van water houden, maar nu dwing ik mezelf om altijd te drinken en heb ik altijd een flesje water bij me, waar ik ook ga. 

Sociale situaties en uit eten gaan konden in het begin ook een beetje ingewikkeld zijn, voordat ik me er gemakkelijk bij voelde om de moeilijkste persoon in de kamer te zijn. Nu vind ik dat prima en ik denk dat je dat moet zijn om te slagen op keto :) 

Uit alles wat je hebt gezegd, wat zijn je meest en minst favoriete dingen aan Keto?


Zeker de geweldige energie en mentale helderheid, maar ook al het heerlijke voedsel dat je kunt eten, vet is zo goed! En er zijn zo veel geweldige keto alternatieven voor je favoriete koolhydraat voedsel als je ervan houdt om thuis te koken.

Ik hou van iets zoets bij mijn middagkoffie en ik heb niet altijd tijd om snacks klaar te maken, dus het minst favoriete ding is het gebrek aan geweldige keto snacks waar ik woon. Daarom ben ik dol op bedrijven als het jouwe die het keto leven een beetje aangenamer maken. 

Yaaas, we zijn op een missie! Je hebt ook een geweldige IG pagina met tonnen heerlijke keto recepten. Ben je altijd al gepassioneerd geweest over koken? Hoe krijg je inspiratie om deze lekkernijen te maken?

Dank jullie wel, jongens! Eten is absoluut een van de grootste vreugdes in mijn leven, haha en ik heb altijd al van bakken gehouden. Toen ik keto begon te doen, kreeg ik ook steeds meer zin om eten te koken, aangezien je je eigen eten moet bereiden om te slagen. Ik haal mijn inspiratie uit het voedsel en de zoetigheden die ik normaal graag eet en probeer daar keto versies van te maken. Ik heb me gerealiseerd dat je bijna alles keto vriendelijk kan maken zodat je niets hoeft te missen. 


keto recipe


Heb je een favoriet recept van al die heerlijke recepten die je hebt gemaakt? Als je er één kunt kiezen...

Dat zou zonder twijfel mijn Keto Chocolade Fudge Pindakaas Caramel cheesecake repen zijn. 

Als alle smaken bijna niet in de beschrijving passen, weet je dat het goed gaat zijn. Ik heb altijd een partij van deze in mijn koelkast.


Raad eens wat we binnenkort gaan proberen?! ;) Kun je een beetje vertellen wat je normaal op een dag eet?


Ik doe aan intermittent fasting dus ik begin mijn dag met een MCT koffie en eet mijn eerste maaltijd rond 12-1 uur. Mijn favoriete snelle en makkelijke go-to lunch is meestal gebakken halloumi kaas met avocado en een spinazie salade met tomaat en feta kaas. 

In de middag rond 15.00 uur drink ik koffie en een zelfgemaakte keto snack of wat noten. Dan eet ik rond 20.00 uur en dat is meestal een soort vlees met een salade, altijd biologisch en vaak wild gevangen. Andere favorieten zijn Bolognese met courgette pasta, of een stuk rundvlees met knolselderij frietjes en bearnaise of gewoon een ovengebakken zalm filé met salade. Sommige avonden geniet ik weer van een keto snack als toetje. 

 

Wij kunnen een kleine zoete snack na het eten soms ook niet weerstaan... we feel ya!

We zien dat je het vaak hebt over meditatie. Het verzorgen van de geest is super belangrijk. Veel mensen vinden het moeilijk om van mediteren een gewoonte te maken. Heb je tips voor iemand die meditatie in zijn routine wil opnemen? 


Ik ken de worsteling! Het is moeilijk om de rust te vinden om te gaan zitten en je op niets te concentreren als je geest gewend is om constant blootgesteld te worden aan input en afleidingen. Mijn beste advies is om gewoon te beginnen vanaf het punt waar je nu bent. 

Zelfs al is dat maar 5 minuten per dag of 5 minuten een paar dagen per week, dat is vooruitgang vanuit het niets. En dan zal je geleidelijk toenemen vanaf dat punt. Denk niet dat je elke keer met 30 minuten moet beginnen als je niet gewend bent om te mediteren, vooruitgang is het enige dat er echt toe doet. 

De sleutel is ook om de druk los te laten, er is niets zoals de perfecte meditatie. Het gaat niet om het resultaat, maar om de beoefening van de meditatie. Zelfs als je het gevoel hebt dat je gedachten alle kanten op gaan, is elke keer dat je gaat zitten om te oefenen een vooruitgang voor je geest. 

Mediteren is voor mij een manier om beter in contact te komen met mijn intuïtie en mijn creatieve stroom en om een evenwichtiger leven te leiden. Het is absoluut ons grootste instrument voor algeheel welzijn. Voor degenen die al een tijdje mediteren en hun beoefening naar een hoger niveau willen tillen, kan ik echt aanraden om een 10-daagse cursus Vipassana stille meditatie te volgen. Het is levensveranderend! 


Camilla Henriksen

En wat is de grootste boodschap die je zou willen delen over gezonde vetten en de keto levensstijl?

Gezonde vetten hebben veel te lang een slechte reputatie gehad en dat is zo'n verspilling van gezondheid en ik raad iedereen aan om alle slechte dingen die je over vet hebt gehoord tijdens het opgroeien in twijfel te trekken. Ik zeg niet dat iedereen keto moet volgen en zelfs als je dat niet doet, zul je veel gezondheidsvoordelen genieten van het toevoegen van een beetje meer gezonde vetten aan je leven! Een goede manier om dit te doen is om je ochtenden te boosten met een MCT-koffie en de middag te boosten met wat funky vette chocolade :)


Bedankt dat je je verhaal met ons wilde delen Camilla!

En vergeet niet om de #highfatstory te gebruiken op Instagram als je ook je reis met ons wilt delen!


Andere blogs die je misschien leuk vindt:


Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.