Doorgaan naar artikel
0

Je winkelwagen is leeg

Doorgaan met winkelen
Stories

Keto verhaal: Sevi Rutgrink, Keto Coach

Sevi Rutgrink"Ik hecht nu echt waarde aan mijn gezondheid en waardeer het feit dat voeding het allerbelangrijkste is als het om gezondheid gaat."

Deze week vertelt Sevi Rutgrink hoe het hebben van het juiste dieet een leven kan veranderen en een ruimte aan mogelijkheden kan brengen. Sevi is een gecertificeerde Keto Coach, die mensen helpt om hun weg te vinden in Keto. In dit hoofdstuk deelt ze haar reis naar een vetrijk dieet, wat er sindsdien is veranderd, en een zeer belangrijke boodschap voor mensen die Keto beginnen of overwegen.

Hoi Sevi, Laten we beginnen met het delen van een beetje van je reis tot nu toe en hoe je de Keto levensstijl hebt ontdekt? 

In 2013 moest ik ziek worden om deze reis te beginnen: na jaren van eten wat ik op dat moment als een 'gezond' en vrij normaal dieet beschouwde, stortte het allemaal in elkaar. Op een dag voelde ik me goed toen ik met vrienden naar Barcelona ging, en voor ik het wist zat ik opgesloten in mijn hotelkamer en zag ik eruit alsof ik 7 maanden zwanger was met ernstige maagdarmklachten, ik huilde letterlijk van de pijn en de terugvlucht was een complete nachtmerrie. De maanden daarna kon ik niets eten zonder extreme misselijkheid of overgeven, de pijn hield aan, mijn darmen bewogen zelfs zichtbaar elke keer als ik at, alsof er een buitenaards wezen probeerde weg te komen, en als gevolg daarvan verloor ik ongeveer 10 kg in minder dan 2 maanden. En ik had om te beginnen niet eens overgewicht.

Tot op de dag van vandaag heb ik geen duidelijk idee wat de directe aanleiding was in Barcelona, maar na veel onderzoeken en testen in het ziekenhuis (op een gegeven moment hebben ze zelfs getest of ik darmkanker had) werd het duidelijk dat dit iets was wat al veel langer aan de gang was, alleen zonder enige duidelijke onrust. Ik werd gediagnosticeerd met Leaky Gut, IBS en blijkbaar had ik ook meerdere zweren in mijn slokdarm. Conventionele artsen vertelden me dat ze niets anders konden doen dan me adviseren om 'naar mijn dieet te kijken'.

Dat advies nam ik ter harte: Ik nam mijn levensstijl tot dan toe onder de loep en bedacht dat mijn 'gezonde' manier van eten misschien toch niet zo gezond was en ik concludeerde ook dat ik veel te veel alcohol had gedronken en een ernstig slaaptekort had.

Hoewel het internet een mijnenveld kan zijn in termen van tegenstrijdige informatie, vooral met betrekking tot voeding, is het ook een zegen: Ik heb zoveel verbazingwekkende dingen ontdekt waarvan ik geen idee had dat ze bestonden, ik heb er urenlang op gestudeerd. Ik ben begonnen met het low FODMAP dieet, wat al veel hielp, en daarna snel overgestapt op Paleo. Ontevreden met de eindresultaten EN overtuigd dat ik me nog beter kon voelen, vond ik Mark Sisson's Primal Footprint en het was op zijn openbare forum dat ik voor het eerst leerde over de ketogeen levensstijl: veel vet, matig eiwit, en weinig koolhydraten door alleen gezond, compleet voedsel.


Wow, dat is een intense reis tot nu toe, maar we zijn blij om te horen dat je een dieet hebt gevonden dat goed voor je is. Wat is er veranderd in je leven sinds je op Keto bent?

Ten eerste, van het krijgen van de diagnose in het ziekenhuis tot me weer gezond voelen kostte me slechts 6 maanden, waarvan de laatste 3 maanden strikt keto waren. Naast het eten volgens een ketogeen dieet, heb ik ook mijn slaaptekort aangepakt en ben ik volledig gestopt met het drinken van alcohol. Al met al een complete ommezwaai. Ik hecht nu echt waarde aan mijn gezondheid en waardeer het feit dat voeding het allerbelangrijkste is als het om gezondheid gaat. Ik dacht gewoon dat ik het goed deed, net als iedereen dacht ik dat 'alles met mate' goed genoeg was als het op eten aankwam, en mijn dieet was nooit iets waar ik me zorgen over maakte. Dus op een bepaalde manier was ziek worden een zegen in vermomming, als dat niet was gebeurd had ik stilletjes door kunnen gaan met het verpesten van mijn gezondheid met veel slechtere eindresultaten.

Ten tweede werd het mijn passie en werk. Ik heb nooit de intentie gehad om een Keto coach te worden, nooit een bewuste keuze gemaakt, ik ben er gewoon in gestruikeld, eerst door vrijwilligerswerk om anderen te helpen: Ik wilde het vooruit betalen, zo veel mensen in de online gemeenschappen waren er om MIJ te helpen toen ik net begon. Dat alleen al heeft me zo veel geleerd. Anderhalf jaar werken voor KetoDiet App deed me realiseren dat ik dit ook professioneel wilde doen in een op een setting en dat was toen ik begon te denken dat ik misschien een keto coach zou kunnen worden. Ik heb nu mijn eigen praktijk terwijl ik nog steeds online vrijwilligerswerk doe, dit keer voor een organisatie genaamd Keto Vale. Ik ben ook erg blij dat ik mijn certificering heb gehaald bij Nutrition Network, opgericht door de Noakes Foundation, en hoop in de nabije toekomst verdere certificering te behalen.

Naast alles wat je net zei - hoe je je beter voelt en hoe dit dieet zelfs een beroep voor je werd, wat vind je het leukst aan deze levensstijl?

De eenvoud ervan: Ik ben een voorstander van basismaaltijden, wat perfect in orde is op Keto, en zowel intermitterend als verlengd vasten stelt me in staat om vrij te zijn van voedselgedachten. Eten is energie voor mij en hoewel ik natuurlijk geniet van een goede maaltijd (en ik echt geniet van uit eten gaan) ben ik gewoon niet gepreoccupeerd met eten. Sociale activiteiten zijn nooit meer verbonden met eten: Ik kan bijvoorbeeld naar de film gaan en niet de behoefte voelen om tegelijkertijd te eten, terwijl zowat elke andere persoon in de bioscoop iets te eten lijkt te hebben. Ik ben ook vrij immuun voor alle 'voedselbombardementen' in de maatschappij, je kunt tegenwoordig letterlijk geen straat meer omlopen zonder voedsel te zien, maar ik heb er totaal geen last van.

Over eten gesproken... Welke koelkast en voorraadkast benodigdheden heb jij altijd bij de hand om je levensstijl makkelijk en lekker te maken? 

Eieren, gerookte zalm, avocado, spinazie, olijfolie, tonijn uit blik, augurken, pompoen, groene paprika, geitenyoghurt en -kaas, pompoenpitten en aardbeien zijn wat ik meestal in huis heb. Qua drankjes groene thee, espresso, en spuitwater.

Zijn er uitdagingen waar je mee te maken hebt of hebt gehad op Keto?

Ik kan niet echt zeggen dat er veel uitdagingen waren. Uit eten gaan leek in het begin ontmoedigend, vooral omdat ik zo gefocust was op het houden aan mijn macro's, zoals men doet wanneer men begint. Maar ik ben nu al 5 jaar Keto en zo aangepast EN metabolisch flexibel dat ik me buitenshuis echt niet meer op macro's focus. Ik maak uiteraard verstandige keuzes maar ik pas me ook aan als een restaurant niet volledig op Keto is ingesteld.

Een ding dat ik vaak hoor van coaches is hoe hun vrienden, collega's, zelfs echtgenoten negatief reageren op hun nieuwe levensstijl. In feite is het iets dat ik als coach vaak moet bespreken en advies moet geven om hen te helpen dit te overwinnen. Maar persoonlijk ben ik dit nog nooit tegengekomen. Ik snap dat mensen soms niet begrijpen waar het bij Keto om gaat, veel mensen hebben er immers gewoon nog nooit van gehoord. Maar echt iedereen in mijn kring is heel begripvol geweest met betrekking tot de WAAROM ik dit doe. Geen enkel oordeel, en dat is geweldig. Ook mijn eigen man en kinderen, die allemaal niet Keto zijn, steunen me echt.

Steun is inderdaad heel belangrijk in deze reis, vooral van je dierbaren. Wat is de grootste boodschap die je zou willen delen met mensen die geïnteresseerd zijn in de Keto levensstijl?

Om een ketogeen levensstijl tot een succes te maken moet je dit echt willen doen, je moet ervan overtuigd zijn dat dit het juiste is om te doen voor je gezondheid. Ik kan u niet overtuigen, niet als privépersoon en niet als coach: zodra ik het gevoel heb dat ik iemand probeer te overtuigen, weet ik dat ik moet stoppen, een stap terug moet doen en die persoon zeggen dat hij zijn eigen motivatie eens goed onder de loep moet nemen. Ik kan altijd zien wanneer die er niet is, wanneer iemand er niet echt mee bezig is. Dat is prima, soms moet je dieper graven, een betere kijk krijgen op de staat van je gezondheid en erachter komen wat je wilt veranderen.

Wat ook steeds duidelijker is geworden, en dat klinkt misschien vreemd gezien het feit dat ik een keto coach ben: strikte keto is echt niet het eindpunt. Het is echter wel het perfecte startpunt om je gezondheid op orde te krijgen.  Strikte macro's volgen is wat ik vanaf de eerste dag leer, altijd, want je moet ergens beginnen: je moet als coach een gemeenschappelijke basis hebben om mee te beginnen en de overgrote meerderheid van de mensen moet eerst genezen, ze hebben meestal verschillende onderliggende medische problemen. Strenge macro's helpen om dit uit te zoeken.

 Mijn diensten gaan meestal niet verder dan de eerste drie maanden: dat is de tijd die mensen nodig hebben om dit goed van de grond te krijgen, te leren wat het inhoudt, zich er prettig bij te voelen en er een permanente levensverandering van te maken.

Veel mensen blijven na die drie maanden bij de manier waarop ik ze het geleerd heb, vooral mensen met medische problemen. Maar er zijn ook mensen die kunnen gaan experimenteren zodra ze keto-aangepast en meer metabolisch flexibel zijn geworden en dat is ook prima: er is echt geen one size fits all. Ik persoonlijk wissel nu ook dingen af: soms meer eiwitten, ik kan gezonde koolhydraten toevoegen zoals zoete aardappel, ik vast in meer onregelmatige patronen, enz. Zolang je alleen gezonde, volwaardige voeding gebruikt, kun je er zeker van zijn dat je doet wat goed is voor je gezondheid.


Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal, Sevi!


Voor meer info over Keto gerelateerde onderwerpen, en als je een coaching sessie met Sevi wilt hebben, kijk dan op haar website en Instagram pagina.

En als JIJ je eigen reis van koolhydraten naar vet wilt delen met onze gemeenschap, volg ons dan op Instagram en vertel je verhaal met #highfatstory.


Andere blogs die je misschien leuk vindt!

Volgende lezen

Antonie Bartels
dry january

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.