Stories

Keto Journey: Milena Van Voorden

Milena's keto journey

Maak kennis met Milena van Voorden. Ze deelde met ons haar eigen reis op keto, die bijna twee jaar geleden begon (oh ja, keto kan een lange-termijn levensstijl verandering zijn), met inbegrip van wat er veranderd is in haar leven, hoe de keto gemeenschap haar body positive reis inspireerde en hoe ze de uitdagingen - die niets te maken hadden met keto griep - overwon.

Hoi Milena, kun je ons iets over jezelf vertellen?

Ik vond dat deel altijd erg moeilijk! :) Ik denk dat ik gewoon een normale dame ben met een heel groot hart en een heleboel attitude. Een vrouw, kattenmoeder, docent, gamer, reiziger en een sportliefhebber. Ik zit vol tegenstrijdigheden. Ik speel videospelletjes (meestal first-person shooters) maar ik kleed en gedraag me meisjesachtig. Ik spreek voor de kost met menigtes, maar in het echt ben ik erg verlegen en onhandig. Ik kom oorspronkelijk uit Polen, maar ik ben zeven jaar geleden getrouwd met mijn beste vriend en soulmate (die ik heb ontmoet tijdens het spelen van Battlefield: Bad Company 2 - een shooter game ;)) en ik ben bijna 3 jaar geleden naar Nederland verhuisd. Ik ben helemaal verliefd op Nederland en de mensen hier en ik ben zeker van plan om te blijven!


Dat is een geweldig liefdesverhaal!

En hoe lang ben je al Keto?

Ik ben al sinds 2010 koolhydraatarm, maar op 1 januari 2018 ben ik "echt" keto gegaan. Dat betekent dat ik dicht in de buurt kom van 2 jaar keto zijn!


Gefeliciteerd!

Hoe heb je ervan gehoord en wat motiveerde je om met deze ellende te beginnen?

9 jaar geleden verloor ik 25 kg na overschakeling op een eiwitdieet. Sindsdien was mijn dieet koolhydraatarm of matig koolhydraatarm. Ik at af en toe wat koolhydraten, maar over het algemeen vermeed ik snacks, snoep, suiker en koolhydraten. Twee jaar geleden begon mijn man over de keto levensstijl te lezen en hij besloot het te proberen. Ik deed later ook mee, omdat ik had gemerkt hoe goed hij zich voelde na de verandering.

milena2.jpg


Volg je een strikt keto dieet of niet zo strikt?

Op een dagelijkse basis, volg ik strikte keto. Ik probeer mijn vetten te halen uit gezonde, volledige voeding en ik probeer me te houden aan niet-verwerkte voeding, maar soms neem ik ook eiwitkoekjes. Af en toe, bij heel speciale gelegenheden, besluiten mijn man en ik om vals te spelen. Het geeft ons een gevoel van vrijheid - het voelt alsof het onze beslissing is en we de controle hebben. Het herinnert ons er ook aan waarom we in de eerste plaats keto zijn gaan eten ;)


Wat is er voor jou veranderd sinds je aan de keto bent?

Ik voel me duidelijk meer geconcentreerd en energiek. Ik voel me ook nooit opgeblazen of ongemakkelijk, wat vroeger wel een probleem was. Vóór keto had ik altijd het gevoel dat ik spijt had van de meeste maaltijden, vanwege de darmgezondheid. Keto geeft me ook het gevoel dat ik niet hoef in te leveren op smaak. Het geeft je zoveel opties over wat je kunt koken en hoe je het kunt koken, dat het niet aanvoelt als een dieet. In feite zeg ik meestal dat ik de keto levensstijl volg in plaats van "dieet", omdat de meeste mensen het woord "dieet" associëren met een afslankplan. Ik koos keto voor gezondheid en niet voor gewichtsverlies.


Naast al het goede, heb je ook uitdagingen ervaren? Hoe ga je ermee om?

Ik had zeker wat uitdagingen, maar veel daarvan hadden te maken met sociale media en niet met het dieet zelf. De overgang naar de keto levensstijl verliep voor mij heel soepel. Ik heb nooit de keto griep gehad of me slecht gevoeld. Het was ook nooit moeilijk voor mij om "nee" te zeggen tegen koolhydraten en ongezonde voedingsmiddelen. De uitdagingen die ik tegenkwam (en waarschijnlijk nu nog steeds tegenkom) hadden vooral te maken met lichaamspositiviteit en vooruitgang. Een tijd lang concentreerde ik me een beetje te veel op de cijfers van de weegschaal en het feit dat ze niet bewogen. Het eiste een tol op mijn gevoel van eigenwaarde en de manier waarop ik mezelf zag. Ik begon het gevoel te krijgen dat ik faalde ondanks dat ik alles volgens het boekje deed (ik heb het over veel fysieke activiteit, het bijhouden van macro's en calorieën, het controleren van het ketongehalte in het bloed).

Op een gegeven moment voelde het alsof iedereen aan het afvallen was en ik niet. Het kostte me wat tijd, maar op een gegeven moment begon ik mezelf eraan te herinneren waarom ik in de eerste plaats op keto was overgestapt. Het ging om gezondheid en mentale focus en niet om het verliezen van gewicht op de weegschaal. Tegelijkertijd, sinds ik me bij de levensstijl had aangesloten, merkte ik veel vooruitgang in oefening, kracht, uithoudingsvermogen, prestaties en bovenal - uiterlijk. Dit hielp me om mijn denkwijze te veranderen en me te richten op mijn prestaties en gezondheid in plaats van op het getal op de weegschaal. Een van mijn manieren om met deze problemen om te gaan is kleding shoppen (wat soms uit de hand kan lopen...) en foto's laten maken - deze brengen me altijd in een goed humeur en herinneren me eraan hoe anders het jaren geleden was, toen ik er niet bij paste of sommige dingen niet "aan kon".


Van alles wat je hebt meegemaakt, wat is je favoriete ding eraan?

Zeker de mentale focus en het fysieke gevoel. Ik werk als docent en sinds ik op deze levensstijl ben overgestapt, heb ik geen last meer gehad van vermoeidheid, energietekorten of een neerslachtig gevoel. Ik voel me ook mentaal kalm - ik merk dat ik me zelden angstig voel, ik heb geen nachtmerries en ik voel me nooit depressief. Vanuit een fysiek perspectief, zie ik ook dat het makkelijker is geworden om mezelf uit te dagen tijdens het trainen. Ik heb vooruitgang gezien in beide - cardio- en gewichtsoefeningen.

Screen Shot 2019-09-20 at 12.56.37.png


Doet je man nog steeds aan keto? (Jullie zien er zo schattig uit samen, btw!) Veel mensen die er moeite mee hebben hebben een partner die dat niet is. Hoe is het voor jullie?

Dank je wel! <3 Ja, mijn man is ook op keto, het is heel gemakkelijk voor ons. Ik denk dat het ons leven makkelijker maakt omdat we elkaar steunen en ook hoeven we onze keuzes niet uit te leggen. Ik vind het vaak moeilijk om uit te leggen waarom ik bepaalde dingen eet aan mensen die niet keto zijn (het vetrijke stigma dat de meesten kennen is nog steeds heel gebruikelijk).

Oh ja. We hopen dit vet-stigma heel snel te doorbreken!

Ik heb veel posts van je gezien waarin je het hebt over lichaamspositiviteit. Kun je ons een beetje vertellen hoe deze reis voor jou is geweest? Heb je nog tips voor andere vrouwen die moeite hebben om wat liefde te tonen aan hun mooie lichaam?

Lichaamspositiviteit is een gevoelig onderwerp voor mij. Het grootste deel van mijn leven had ik het beeld dat elke vrouw heel slank moet zijn met lange benen. Jarenlang haatte ik het feit dat ik dat nooit kon bereiken, hoe hard ik ook mijn best deed. Ironisch genoeg vind ik elk ander lichaamstype mooi, dus ik kan niet echt vertellen waarom ik het mezelf zo moeilijk maakte. Sinds ik met keto begon en me bij de community aansloot, merkte ik dat er zoveel mooie mensen zijn en het maakt niet uit hoe ze gebouwd zijn of hoe ze eruit zien. Ik keek naar foto's van meisjes die twee keer zo groot waren als ik en vond dat ze er absoluut fantastisch uitzagen. Langzaam begon ik mijn natuurlijke vormen te omarmen en ik ben nu op een punt gekomen dat ik me er gelukkig bij begin te voelen. Ik heb ook lichaamsbeweging toegevoegd, waardoor ik me niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk beter voel. Ik kan niet zeggen dat ik er al helemaal ben en ik weet niet of ik dat ooit zal zijn, maar ik denk dat ik de goede kant op ga. Het helpt ook zeker dat mijn man absoluut dol op elk deel van mij is en hij zorgt ervoor dat ik dat elke minuut van de dag weet ;)

Als ik een advies zou moeten geven, zou ik tegen iedereen zeggen dat ze voorzichtig moeten zijn met sociale media. Het kan helpen als je de diversiteit ziet en hoe mensen mooi zijn om veel verschillende redenen (en in verschillende maten), maar het kan mensen ook het gevoel geven dat ze niet goed genoeg zijn (we kennen allemaal die foto-perfecte profielen die alleen de beste foto's plaatsen). Al met al denk ik dat het goed is om onszelf eraan te herinneren dat we allemaal anders zijn en dat we anders mogen zijn. Dat is wat de wereld zo interessant maakt!


Amen! Te veel van hetzelfde is veel te saai. En het is zo goed om je ervaring met body positivity te horen. Ik heb hetzelfde gevoel bij social media - het kan je maken of breken, afhankelijk van waar je jezelf constant mee voedt (ik heb ook een blog geschreven over mijn persoonlijke body positive reis).

Je post altijd wat eruit ziet als heerlijk eten. Heb je een all-time favoriete Keto eten? Een die je gewoon elke dag zou kunnen eten!

Ik weet niet zeker of ik een favoriet heb, ik hou zeker van zoetigheid en bakken. Ik ben absoluut verliefd op Keto Cacao als snack en ook toegevoegd aan koekjes, muffins, taarten. Ik ben dol op keto brownies en er is een perfecte pindakaas blondie waar ik dol op ben. Ik denk dat keto pizza ook een van de dingen is waar ik absoluut dol op ben. Fathead deeg voor het leven! ;)


Yas! Keto pizza is life!

Nu, uit nieuwsgierigheid: Wanneer geniet je het liefst van KetoCacao? Als toetje of als tussendoortje? En wat is jouw all-time favoriete Keto Cacao smaak?

Meestal als toetje. Vroeger was ik een grote fan van de gewone donkere, maar nu ben ik verliefd geworden op de witte en de koffie. Ik vind het heerlijk om een reep mee te nemen naar de film - het is perfect! Ik waardeer het lage aantal koolhydraten echt. Het maakt me zo gelukkig als ik kan genieten van een chocoladereep en me geen zorgen hoef te maken over de toevoeging van te veel grammen koolhydraten aan mijn dag!

Oh, dat is zo leuk om te horen! Deze nieuwe kinderen op het blok zijn rocking it!

Dank u voor uw steun en voor het delen van uw keto reis met ons.

En als u ook uw reis met ons wilt delen, laat het ons weten in de reacties hieronder!

Andere blogs die je misschien leuk vindt:

Volgende lezen

Top 5 Keto- Friendly brands in Europe
Keto Chocolate Avocado Mayo Cupcakes

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.