Stories

High-Fat Journey: Kristi Storoschuk, wetenschapsschrijfster en wereldreizigster

 Kristi Storoschuk

 

 "Ik voel me lichamelijk geweldig, ja, maar de grootste veranderingen zijn de mensen met wie ik in contact ben gekomen in deze gemeenschap."


Voor het vetrijke verhaal van deze week hadden we het genoegen een paar vragen te stellen aan Kristi. Ze is een wereldreizigster, wetenschapsschrijfster, en volgt nu al meer dan een jaar een ketogeen levensstijl. Ze vertelde ons alles over wanneer ze is begonnen, wat ze eet op een dag, de grootste misvattingen die mensen hebben over keto en andere geweldige tips om deze levensstijl je eigen te maken.


Hey Kristi, kun je ons iets over jezelf vertellen en wat je doet?

Ik ben Kristi, en ik ben een wetenschap schrijfster. Ik richt me op het ketogeen dieet en metabole therapieën. Ik werd blootgesteld aan de natuurlijke gezondheidswereld en de kracht van voeding op zeer jonge leeftijd, opgroeiend met het werken in mijn familie-eigendom natuurvoedingswinkel. Gezondheid en fitness zijn dus altijd al een grote passie van me geweest. Als liefhebber van wetenschap, academici en 'voeding als medicijn', toen ik het ketogeen dieet ontdekte, was het alsof alle sterren op één lijn stonden. Ik werd al snel zeer gepassioneerd over het begrijpen en overbrengen van de wetenschap achter het dieet.


Dat is geweldig. Wanneer ben je met Keto begonnen? en wat motiveerde je om te beginnen? 

Ik begon mijn ketogeen dieet in 2017 gewoon als een experiment. Ik heb altijd plezier gehad in het uitproberen van verschillende stijlen van eten om te zien hoe mijn lichaam reageert. Keto was gewoon iets nieuws dat ik nog nooit had geprobeerd. Toen ik eenmaal begon met het leren en communiceren van de wetenschap, werd het dieet een deel van mijn levensstijl en ik voel me geweldig, dus er is geen reden geweest om te stoppen! Hoe meer ik in het onderzoek duik, hoe meer ik overtuigd raak van de gunstige effecten op lange termijn.  


 Kristi Storoschuk

 

Het maakt ons echt blij, of niet?!

Wat is er veranderd in je leven en gezondheid sinds je op deze reis bent?

Het grootste deel van mijn leven dat veranderd is sinds ik met keto begonnen ben, heeft ironisch genoeg helemaal niets met het dieet te maken. Ik voel me lichamelijk geweldig, ja, maar de grootste veranderingen hebben te maken met de mensen waarmee ik in contact ben gekomen in deze gemeenschap. Ik heb echt geweldige mensen ontmoet en met hen samengewerkt, en ik denk dat gemeenschap en doelgerichtheid een groot stuk van de gezondheidspuzzel is dat mensen soms over het hoofd zien.

We zijn het helemaal met je eens. De keto gemeenschap is geweldig, iedereen is zo solidair met elkaar. We zijn blij om er ook deel van uit te maken.

Maar afgezien van de goede dingen, heb je nog uitdagingen gehad op de weg? Hoe heb je ze overwonnen?

Het ketogeen dieet was voor mij een openbaring, omdat ik moest wennen aan een dieet dat gebaseerd is op voedingsmiddelen die ik bijna nooit aanraakte. Ik stapte over van een koolhydraatrijk dieet, en ik realiseerde me toen ik eenmaal met keto begon dat ik onbewust barrières had opgeworpen rond bepaalde voedingsmiddelen zoals vettig vlees en oliën. Het doorbreken van deze barrières was extreem mentaal bevrijdend, en heeft me zo veel comfortabeler gemaakt rond voedsel. Het is grappig omdat op papier het ketogeen dieet een van de meest beperkende diëten lijkt, maar toch heeft het me op een bepaalde manier minder beperkend gemaakt.


 Kristi Storoschuk, fitness

 

Wat zijn, in uw eigen ervaring, de grootste misvattingen die mensen hebben bij het benaderen van een ketogeen dieet? 

Ik denk dat een van de grootste fouten die mensen maken bij het benaderen van een ketogeen dieet is het niet omarmen van vet. Ze beperken de koolhydraten maar vervangen deze calorieën door eiwitten, niet door vet. Tenzij je calorieën aan het beperken bent, zou je het moeilijk kunnen vinden om op deze manier in ketose te komen. Het vergt een echte mentaliteitsverandering om vet te aanvaarden als je voornaamste macronutriënt, en mensen eindigen met een eiwitrijk dieet in plaats van een vetrijk dieet. Als je niet in ketose bent, volg je per definitie geen ketogeen dieet. Met dat gezegd hebbende, als je geen therapeutische reden hebt om in ketose te zijn, zal simpelweg koolhydraatarm eten waarschijnlijk veel vergelijkbare voordelen hebben in termen van eetlustcontrole, glucoseregulatie, en lagere insulinespiegels. Ik persoonlijk ben graag in ketose om mijn hersenen en lichaam bloot te stellen aan ketonen voor hun wijdverspreide voordelen.  

 

Altijd goed om dat op te helderen voor mensen die met deze levensstijl beginnen.

Trouwens, we hebben gezien dat je een aantal biohacking experimenten doet: zijn er speciale waar je ons meer over zou willen vertellen? (Degene die we zeker moeten uitproberen!)

Mijn grootste "biohack" is het testen van de bloedglucose en ketonen niveaus in verschillende scenario's. Bijvoorbeeld, na een ~18-20 uur vasten, daalt mijn bloedglucose onder 4.0mmol/L en mijn ketonen komen boven ~3mmol/L. Ik kan nu hoe ik me voel in verband brengen met deze waarden. Ik merk dat wanneer ik in deze staat van therapeutische ketose ben, ik me mentaal heel helder, kalm, gefocust en productief voel. Ik test deze markers ook op verschillende soorten voedsel, waardoor ik mijn ketogene dieet kan afstemmen op mij, omdat we allemaal verschillende metabolische reacties op bepaalde voedingsmiddelen hebben en ieders ketogene dieet er niet noodzakelijkerwijs hetzelfde uit zal zien. 


 Kristi Storoschuk


Ja! Dit is een geweldige manier om te experimenteren met hun keto dieet en ook efficiënt ketonen te meten. 

Nu, uit nieuwsgierigheid, wat eet je meestal op een dag? Is er een grote favoriet voedsel dat je niet kunt leven zonder?

Ik begin elke dag met koffie vermengd met MCT olie. Dit is mijn favoriete deel van de dag. Mijn eerste maaltijd eet ik meestal rond 11.00-1.00 uur en bestaat meestal uit eieren en/of sardientjes, ghee, een hele avocado en wat gemengde groenten. Eieren zijn zeker het enige voedsel waar ik niet zonder zou kunnen! Ik snack liever niet gedurende de dag, maar als ik dat wel doe neem ik misschien wat mosselen/oesters in blik in olijfolie, gedroogde repen grasgevoerd rundvlees, of wat noten. Voor het avondeten ben ik begonnen met veel meer rood vlees. Ik kies voor vette stukken grasgevoerd rund- of lamsvlees, maar ik eet ook graag orgaanvlees in de loop van de week, meestal lever of hart. Als ik niet nog een salade maak, bak ik wat koolhydraatarme groenten in wat ghee of kokosolie. 

 

Heer-lijk! 

We hebben gezien dat je veel op afstand werkt, hoe behoud je je levensstijl als je onderweg bent? Nog tips voor reizigers?

Ik denk dat reizen gemakkelijker is geworden sinds ik een ketogeen levensstijl heb aangenomen. Als ik tijdens reisdagen moet vasten omdat er geen gezonde voedselopties zijn, vind ik dit heel gemakkelijk. Ik reis ook met MCT-poeder, dus ik consumeer dit de hele ochtend als ik op reis ben. Als ik op een nieuwe locatie ben, lijken vlees en groenten altijd beschikbaar te zijn. Ik heb het nooit moeilijk gevonden om een ketogeen dieet te volgen, zelfs niet op de meest afgelegen plaatsen waar ik heb gereisd. Ik denk dat het gewoon een kwestie is van begrijpen welke voedingsmiddelen je kunt eten, en welke je moet vermijden. Ik hou het simpel en probeer mijn dieet niet te ingewikkeld te maken. Met dit alles gezegd, als ik op een bepaalde locatie geen ketogeen dieet kan volgen, doe ik gewoon mijn best om koolhydraatarm te blijven - ik waardeer het concept van metabolische flexibiliteit!


 Kristi StoroschukWat is de grootste boodschap die je zou willen delen met onze volgers over de keto levensstijl?

Ik denk dat de grootste boodschap die ik kan delen is dat dit een levensstijl is en dat je de kwaliteit van je leven niet moet opofferen om 24/7 in een staat van ketose te zijn. Laat geen kansen voorbijgaan om omringd te worden door vrienden en familie omdat je bang bent voor wat voor eten of drinken er beschikbaar zal zijn. Kortom, laat je beslissingen niet bepalen door voedselkeuzes, want uiteindelijk is voeding slechts één onderdeel van onze algehele gezondheid.


Dank je wel, Kristi, voor het delen van je verhaal met ons.


Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over haar en haar gedachten/tips over keto en andere gezondheidsgerelateerde onderwerpen, kijk dan op haar instagram pagina en website. 


 Andere blogs die je misschien leuk vindt:

Volgende lezen

Funky Fat Dark Chocolate
ketogenic diet

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.