Stories

Keto Journey: Keto coach Sevi Rutgrink

ketogenic diet

Sevi Rutgrink is zo gepassioneerd geraakt door de ketogeen levensstijl dat ze besloten heeft er haar beroep van te maken. Als keto coach biedt ze nu praktische en emotionele steun aan mensen die de overgang maken naar of het volgen van een ketogeen levensstijl.

Sevi Rutgrink

Wanneer en waarom ben je begonnen met het ketogeen dieet?

Nadat ik halverwege 2013 ziek werd, kreeg ik aan het eind van dat jaar de diagnose lekkende darmsyndroom, IBS en het syndroom van Raynaud. Conventionele behandeling was nooit echt een optie, dus begon ik onderzoek te doen naar verschillende levensstijlen op het gebied van voeding, slaapmanagement en stressverlichting. Na het proberen van het lage FODMAP dieet, Paleo, en Primal, allemaal met relatief succes, begon ik onderzoek te doen naar en te leven met een ketogeen levensstijl door middel van gezond, compleet voedsel. Sindsdien ben ik symptoomvrij.

Kunt u ons meer vertellen over uw beroep?

Een tijdje geleden ben ik begonnen met vrijwilligerswerk als beheerder voor de KetoDiet App Facebook groep. Ik hou absoluut van deze baan omdat het me zo'n groot plezier geeft om zoveel mensen over de hele wereld te kunnen helpen. Toen werd ik gevraagd door de eigenaar, Martina Slajerova, om ook te komen werken als hun Challenges community administrator op hun website. Dit houdt ook in dat ik mensen actief help om met een ketogeen levensstijl te beginnen en alle initiële hindernissen te overwinnen. Dit heeft er onlangs toe geleid dat ik mijn eigen keto coaching praktijk in Utrecht ben begonnen, gericht op zowel Nederlanders als mensen in het buitenland.

Ik help coachees bij het opzetten van een keto levensstijl op basis van hun eigen persoonlijke statistieken en doelen. Keto brengt een complete switch met zich mee in de manier waarop je over eten denkt, en dat kan best overweldigend zijn. Vooral de eerste drie maanden helpt het mensen om een actieve coach te hebben die alle vragen beantwoordt, eventuele problemen helpt aanpakken en emotionele steun biedt. Ik merk immers vaak dat mijn coachees zich nogal alleen voelen in hun keuze voor een levensstijl.


Wat zijn je belangrijkste voordelen van keto eten?

Mijn gezondheid is de belangrijkste reden voor mij om keto te zijn, nu en in de toekomst. Het heeft de ziektes die ik had zeer effectief genezen en als 46-jarige vrouw ben ik ervan overtuigd dat de keto levensstijl me zal helpen om alles aan te kunnen wat de leeftijd en het leven me zouden kunnen toewerpen. Gewichtsbeheersing gaat daar hand in hand mee, maar dat is zeker niet mijn hoofddoel.

Ik hou ook van het gevoel dat ik voedsel kan zien voor wat het hoort te zijn: een energiebron. In onze maatschappij met veel koolhydraten is voedsel te veel een verlichting van stress geworden, een troost, een beloning, een manier om met verveling om te gaan, en een blind mechanisme. Ongezond voedsel is overal en mensen zijn het spoor volledig bijster geraakt van wat het lichaam eigenlijk nodig heeft. Onze non-stop eetcultuur is het directe resultaat van een voedingsindustrie die profiteert van de manier waarop het menselijk lichaam reageert op een dieet met veel koolhydraten en sterk bewerkt voedsel.


Wat is je advies voor keto-beginners?

Lees, lees, en lees nog meer. Keto brengt veel zelfstudie met zich mee. Het kan moeilijk zijn om je hoofd erbij te houden hoe het werkt en om de standaard koolhydraatrijke/vetarme voedingsdogma's los te laten die ons zo lang zijn voorgehouden. Het helpt echt om de basis te lezen en steeds weer opnieuw te herhalen. Tot op de dag van vandaag lees ik nog steeds elke kans die ik krijg.

Het tweede advies dat ik je wil geven is om te kiezen voor de gezonde, volledige voeding benadering als gezondheid belangrijk voor je is. Zoals met alle diëten en levensstijlen, zijn er veel variaties. Je zult veel mensen zien die een koolhydraatarme levensstijl aannemen, in de veronderstelling dat als iets weinig koolhydraten bevat, het altijd goed is om te eten, zelfs als het nog steeds een chemisch bewerkt voedingsmiddel is. Ga alstublieft niet die kant op. Alle bewerkte voedingsmiddelen zijn slecht voor je gezondheid.


Meer tips en inspiratie?


Volg Sevi Rutgrink op Facebook /  Instagram.

Andere blogs die je misschien leuk vindt:

Volgende lezen

 Kristi Storoschuk
Keto Recipe: Chocolate Peanut Butter Fat Bombs

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.