Ketoverhaal: Louisa Bakker founder van Funky Fat Foods

Nog een geweldig #highfatstory voor ons om geïnformeerd of geïnspireerd te raken. Deze keer interviewden we onze schepper, Louisa, die ook al bijna 2 jaar verliefd is op gezonde vetten. Deze romance leidde tot de geboorte van Funky Fat Foods en een hele nieuwe ik. Haar leven is ten goede veranderd sinds ze de kracht van een vetrijk leven en de fantastische gezondheidsvoordelen van pure chocolade ontdekte. In dit hoofdstuk deelt ze haar verhaal, een beetje van hoe haar levensstijl is en een boodschap voor Keto beginners.

Klaar om je op te laden?! 


Hallo Louisa, laten we beginnen met een beetje over jezelf te vertellen...

Hallo daar, ik ben Louisa Bakker, bedenker van Funky Fat Foods. Sinds ik me kan herinneren, ben ik altijd gepassioneerd geweest over gezondheid, sport en voeding. Mijn ouders hadden vroeger een gezondheidswinkel in Amsterdam en werkten aan de distributie van verschillende mineraalwaters van over de hele wereld. In ons gezin praten we graag over voeding en gezondheid. Dit is iets wat we constant doen (wat soms erg vervelend kan zijn voor andere mensen, haha)


En hoe ben je op het idee gekomen om Keto Cacao te beginnen?

Sinds ik op Keto ben, miste ik een lekkere koolhydraatarme chocoladereep hier in Europa. Ik ben een liefhebber van pure chocolade, maar ik ergerde me aan het nog steeds te hoge suikergehalte (wel 20% suiker of meer in een reep). Naast de suiker waren alle chocoladerepen die ik eerder had ook nog eens toegevoegd met veel vulstoffen of met een slechte nasmaak van zoetstoffen. Goede smaak is voor mij erg belangrijk, maar net zo goed de no bullsh*t ingrediënten. Nadat ik in 2017 afgestudeerd was, ben ik gaan reizen in Zuid-Amerika. Tijdens deze reis bezocht ik veel cacaoboerderijen en was zo geïntrigeerd door de schoonheid ervan en ook de geweldige gezondheidsvoordelen. Ik ben dol op pure chocolade, maar wist nooit van de enorme cacaovariëteiten. Toen besloot ik dat dit het was. Ik wil het beste van cacao naar de Keto gemeenschap over de hele wereld brengen. En hier zijn we dan!


Hoe ben je aan Keto begonnen en wat is er voor jou veranderd sinds je ermee begonnen bent?

Vóór Keto at ik al voornamelijk suikervrij, maar nog steeds veel koolhydraten uit fruit en zetmeelrijke groenten. Ik heb elk zogenaamd 'gezond dieet' geprobeerd dat je je maar kunt voorstellen. Maar ik voelde me altijd waardeloos. Ik begreep nooit waarom ik constant trek had, een opgeblazen gevoel had, suikercrises had en een onstabiele energie. Achteraf gezien was ik bang om te veel vetten te eten, omdat ze calorierijk zijn en ik toen geloofde dat ik daardoor zou aankomen. Ja ik weet het, ik had een slechte relatie met voedsel.

Nu, het eten van keto gebaseerd het volledig mijn leven veranderd. Ik heb me niet zo goed gevoeld in... voor altijd! Ik voel me meer verzadigd na een maaltijd, ik heb minder lichaamsvet, geen suiker crashes meer, minder ontstekingen, en veel meer energie + mentale helderheid. Het geeft me zoveel motivatie om de juiste voeding te eten. Ik kan zeggen dat ik absoluut een ander persoon ben sindsdien.


Het is verbazingwekkend hoe het juiste dieet je leven compleet kan veranderen. Wat vind je ervan dat Keto meer gezien wordt als een hulpmiddel om af te vallen dan als een dieetlevensstijl op lange termijn?

Gewichtsverlies is slechts één van de voordelen van deze levensstijl. Voordat ik vetrijk en koolhydraatarm at, was ik geobsedeerd door eten. Voortdurend denken wat mijn volgende maaltijd zou kunnen zijn. Nu kan ik eindelijk zeggen dat ik intuïtief eet. Ik voel me voldaan na een maaltijd. Het brengt ook mijn hormonen in balans, wat al vele jaren een groot probleem is.

Er is een hoop misverstand over Keto dat mensen denken dat het iets raars is. Want eerlijk gezegd, het is niet zo raar. Ik bedoel, het eten van weinig koolhydraten, veel vet (Keto) is een manier waarop we al zo veel langer eten dan dat we koolhydraatrijk eten. Het is nog maar een korte tijd geleden dat we granen zijn gaan domesticeren en dat een belangrijk deel van ons dieet hebben gemaakt. Dus voor mij is het het tegenovergestelde van vreemd. Het meest normale wat je kunt doen is echt voedsel eten. Het gaat over een adequate hoeveelheid eiwit samen met een goede hoeveelheid gezonde vetten. De waarheid is dat je lichaam vooral hunkert naar eiwitten en vetten als je niet verslaafd bent aan koolhydraten.


Welke voedingsmiddelen mag je niet missen in je koelkast of voorraadkast?

Ik heb nooit geen MCT olie/poeder meer in huis voor mijn smoothies of ochtendkoffies, ook avocado's, pecannoten, macadamia's, kokosolie/avocado-olie, vette vis, bladgroenten en eieren. Het is zo makkelijk om een snel ontbijt of lunch te maken met deze hoofdingrediënten en het houdt me lang tevreden en energiek. Daarnaast heb ik, sinds ik mijn eigen chocolademerk ben begonnen, natuurlijk regelmatig een Keto Cacao reep. Het is precies de snack die ik nodig heb na mijn workout of een lange dag op kantoor. Veel mensen vragen of Keto het sociale leven doodt, zoals, uit eten gaan met je vriend of vrienden wordt een gedoe. Wat is jouw ervaring ermee?

Aangezien ik Keto eet, moet mijn vriend min of meer gewoon eten wat ik eet. Nou, dat is tenminste voor de diners. Hij is dol op mijn Keto etentjes en als hij voor ons kookt, maakt hij het ook Keto. Sinds kort experimenteert hij met Keto recepten om mij aangenaam te verrassen. Laatst maakte hij deze heerlijke Keto amandel pannenkoeken! Oh my, het was zo romig en een geweldige textuur. Ik zal dit recept binnenkort delen.

Om eerlijk te zijn heb ik er absoluut geen problemen mee als we uit eten gaan. In principe kun je in elk restaurant salades, vis of vlees op het menu vinden. Het enige wat je moet doen is de saus erbij vragen (of geen saus), want die hebben de neiging om suikers te bevatten.


Hoe blijf je gemotiveerd om van de suikerhoudende lekkernijen af te blijven, vooral op verjaardagen en speciale gelegenheden?

Als je een beetje een zoetekauw bent zoals ik, maak je dan geen zorgen want er zijn veel Keto opties voor brownies, gebak of koekjes. Ik gebruik graag amandelmeel in mijn gebak samen met wat stukjes Keto Cacao. Door deze twee ingrediënten te gebruiken hoef ik er niet eens een natuurlijke zoetstof aan toe te voegen. Het is makkelijk om op deze manier gemotiveerd te blijven, want ik voel me nog steeds zo goed en verzadigd na het eten van LCHF gebak. Dat is echt veel beter dan wanneer ik voor iets ga dat koolhydraatrijk is.  


Naast cake en koekjes, wat is je favoriete Keto gerecht?

Ik ben een diner meisje. Maar het moet een diner zijn dat substantieel is. Ik maak altijd iets snels, meestal een grote slakom met veel olijfolie, natuurgist, samen met mijn favoriete groente spruitjes en doe er wat spek of vis bij.


Wat is de belangrijkste boodschap die je zou willen delen met mensen die geïnteresseerd zijn in het volgen van de ketogeen levensstijl?

Keto gaat voor mij niet over gewichtsverlies, het gaat over iets goeds voor mijn gezondheid. Zorg ervoor dat je echt voedsel eet. Consumeer vetten van hoge kwaliteit uit hele voedingsmiddelen, uit natuurlijke bronnen. Keto helpt bij het verlagen van ontstekingen, reguleert geslachtshormonen en vetverbrandende hormonen. Blijf ook vragen stellen, doe je eigen onderzoek zodat je een aanpak kunt bepalen die het beste werkt voor jouw lichaam. Er zijn verschillende soorten Keto diëten, en je kunt zelf uitproberen wat het beste werkt en wat het meest duurzaam is. We moeten in ieder geval begrijpen dat een dagelijkse dosis goede vetten en het overslaan van suiker alleen maar voordelen kan bieden en geen kwaad kan.

Als je Keto wilt proberen, zijn er misschien enkele bedreigingen of ideeën die je hebben afgeschrikt, zozeer zelfs dat je denkt dat je het niet kunt maken. Maar laat je niet misleiden, want er bestaan heel wat mythes. Als je denkt dat je baat kunt hebben bij een levensstijl als deze, zijn er online (en offline) veel goede bronnen beschikbaar waar je terecht kunt voor hulp en begeleiding. Ik bekijk altijd video's en lees artikelen van Dr. Berg en Dr. Mercola. Er zijn ook professionele coaches die je kunnen begeleiden en advies kunnen geven om er zeker van te zijn dat je op het juiste spoor zit. Zoals Sevi en Lotte, twee gediplomeerde diëtisten die vaak langskomen op onze blog om geweldige tips en kennis te delen over de levensstijl.

Wat is je favoriete Keto Cacao reep?

Om eerlijk te zijn, wissel ik voortdurend. Ik heb verschillende fases waarin ik meer consumeer dan de andere smaken. Maar op dit moment is mijn favoriete reep de KC dark. Ik eet het na mijn training of voeg een paar stukjes toe aan mijn kogelvrije koffie in de ochtend. Het heeft 75% single origin cacao samen met MCT olie poeder (100% afkomstig van kokosnoten) samen geeft dit direct energie en dat is precies wat ik nodig heb voor een drukke dag.  

Dank je wel, Louisa, voor het delen van je verhaal.

Als je je eigen reis van koolhydraten naar vet wilt delen met onze community, volg ons dan op Instagram en vertel je verhaal met #highfatstory of reageer hieronder!

Laten we het vet maken!

Andere blogs die je misschien leuk vindt:
Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.