Stories

Keto Journey: Julia Kempi

Julia Kempi

"Soms, als ik echt hoog in ketose ben, voel ik me eigenlijk alsof ik op een spirituele high ben ... voel me opgepompt en klaar om het meeste uit elke dag te halen."

In dit korte interview deelde Julia met ons hoe ze Keto vond, hoe één vakantie haar leven veranderde, en de voordelen en worstelingen die ze tot nu toe heeft ondervonden.Hey Julia, kun je jezelf voorstellen?

 

Mijn naam is Julia, en ik ben een 23-jarige keto-enthousiasteling die onlangs op de keto-bandwagon is gesprongen na een tijdje de paleo-levensstijl te hebben gesteund. Na te zijn afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam met een gecombineerde graad in politieke wetenschappen, psychoanalyse en filosofie, besloot ik dat het tijd was om nog meer passies na te jagen, waardoor mijn carrière-georiënteerde besluiteloosheid tot een ongekend hoogtepunt kwam.

Omdat ik altijd al een enorme passie heb gehad voor eten (de creatie, smaak en presentatie ervan), ben ik na het behalen van mijn diploma gaan werken bij een van de leukste concept stores van Amsterdam. Bij Cottoncake heb ik mij opgewerkt tot de functie van "Kitchen Creative", waardoor mijn oog voor detail, liefde voor mensen en interesse in gezondheid (en de relatie met voeding) een ongekende hoogte bereikte. Door deel uit te maken van een netwerk van food-lovers, health-enthousiasts en (vrouwelijke) ondernemers, heb ik een sprong in het diepe gemaakt door contact op te nemen met (wat ik ontdekte!) het enige Keto bedrijf in Amsterdam: Keto Cacao.

Terwijl ik een band opbouwde met het altijd lieve brein achter het bedrijf, Louisa, besloot ik dat het tijd was om een groot deel van mijn liefde, enthousiasme en toewijding te wijden aan FunkyFatFoods, en me aan te sluiten bij een geweldig team van vrouwelijke ondernemers die niet kunnen wachten om de Keto wereld één dag per keer te rocken.

 

En we zijn blij dat je ons gevonden hebt :-)

Welk type Keto volg je en hoe lang volg je dit woe al?

Ik volg momenteel een strikt Keto dieet, wat betekent dat mijn dieet voornamelijk draait om vetten en eiwitten. Ik doe dit nu al een paar maanden. Aangezien het begin van mijn reis echter gepaard ging met enkele beginnersfouten (ik bedoel, wie wist dat sorbitol je bloedsuikerspiegel zou doen stijgen en dat te veel eiwitten de truc deden!), eet (en volg) ik nu al iets meer dan twee maanden een groot aantal vetten. 

 

Beginner faalt... was er, deed dat. Wat motiveerde je om op de Keto trein te springen?


Toen ik 18 jaar oud was, ging ik voor een wereldwijde draf en eindigde echt ziek te worden in zowel Thailand en Indonesië - het krijgen van wat ze dachten dat knokkelkoorts en Salmonella vergiftiging op twee afzonderlijke gelegenheden. Beide keren kreeg ik zware antibiotica voorgeschreven -- de giftigheid daarvan maakte me volgens mij zieker dan de koorts en de vergiftiging zelf. Sindsdien is het slechter gegaan met mijn darmgezondheid. Jarenlang heb ik van alles geprobeerd en geëxperimenteerd (of beter gezegd: aangevuld), totdat ik besloot dat het genoeg was. In plaats van bij elke maaltijd enzymen in te nemen om er zeker van te zijn dat mijn vreselijke opgeblazen gevoel tot een minimum beperkt zou blijven, besloot ik naar mijn lichaam te luisteren en alleen die dingen te eten die ik kon verteren zonder dingen als enzymen. Interessant genoeg kon ik vetten en dierlijke eiwitten prima zelf verteren, terwijl (bepaalde) groenten, peulvruchten en granen een no-go bleken te zijn. Hoe kon mijn lichaam de dingen niet verteren die volgens erkende gezondheidsorganisaties het 'gezondst' waren? 

Na deze vraag grondig bestudeerd te hebben, begon ik te leren over het paleo en keto dieet. Hoewel ik een paar jaar paleo heb gedaan, bleek ik nog steeds last te hebben van allerlei darmproblemen. Met dit in het achterhoofd, wilde ik beginnen met Keto om te ontdekken of mijn symptomen zouden ophouden te bestaan (en de mogelijkheid van auto-immuunziekte kon worden vermeden). Ik ben superblij te kunnen melden dat mijn buik er niet langer uitziet als die van een zwangere vrouw! Woop woop! 


Julia Kempi

Haha, ik ken minstens 20 mensen die al jaren koolhydraatrijk zwanger zijn. Sommige diëten zijn niet alleen voor iedereen. Blij dat je het licht hebt gevonden aan het einde van deze gekke tunnel die je bent geweest. Ongelooflijk verhaal.

En wat is er voor jou veranderd sinds je op deze reis bent?

Nou, ten eerste, mijn buik ziet er niet meer uit als die van een zwangere vrouw -- wat betekent dat mijn opgeblazen gevoel bijna volledig is verdwenen. Ik voel me veel helderder. Geen hersenmist of hunkeren meer, maar juist super energiek. Soms, als ik echt hoog in ketose ben, voel ik me alsof ik op een spirituele high ben -- ik voel me opgepompt en klaar om het beste uit elke dag te halen.

Naast de goede dingen, wat is je minst favoriete ding over het?

Het idee dat een simpele misstap me uit ketose kan halen. Of het nu per ongeluk is, of helemaal in de stijl van de cheat-meal, het is eng om je te verbinden aan iets dat 1) moeilijk vol te houden is in een sociale omgeving, 2) heel erg makkelijk is om uit te stappen, en 3) moeilijk is om in te komen. 


Ik begrijp je, meid. Heb je, naast het volhouden van ketose, nog andere uitdagingen op je pad gehad? Hoe ben je daar mee omgegaan?

Vooral in het begin vroeg ik me vaak af of het keto-dieet wel iets was om door te zetten. Ik was bang dat het me zou opzetten voor mislukking en teleurstelling, omdat de hele Keto griep het moeilijker maakt om terug in dieet-modus te komen na een misstap of cheat-meal. Op mijn beurt, heb ik me nooit echt geïdentificeerd met het zijn van een "dieter". Zodra je je identificeert met een specifiek iets (zoals het keto-dieet of veganisme), "faal" je zodra je iets doet dat er niet mee overeenkomt. Dat gezegd hebbende, wilde ik de mogelijkheid van een vermeende mislukking me niet laten tegenhouden om te doen wat ik vond dat mijn lichaam recht deed. Dus besloot ik mijn uiterste best te doen om mezelf toe te staan soms een fout te maken, en om te omarmen dat 'zogenaamd' falen bij het leven hoort. Op mijn beurt besloot ik dat falen gewoon een sociale constructie was. Ik kon mijn lichaam alleen maar tekort doen door de dingen te eten die me schade berokkenden/berokkenen, niet door te eten wat niet strookt met het Keto-dieet. Met andere woorden, ik volg niet de richtlijnen van het Keto-dieet, omdat ik aan het uitzoeken ben hoe ik Keto-me kan eten. 

Blij dat je hebt kunnen vinden wat voor jou werkt. Om het vol te kunnen houden, werkt het alleen als we er tevreden mee zijn. Anders word je een gevangene.


Maar vertel eens, als liefhebber van eten, wat eet je meestal op een dag? We zijn nieuwsgierig!

Afgezien van meer dan mijn eerlijk deel van koffie en kokosolie op alles, heb ik de neiging om vette vis en eiwitrijk vlees te eten met groene groenten, en af en toe een KetoCacao snack. Dat gezegd hebbende, moet je weten dat alle notenboters, oude (schaap)kazen en yoghurts niet erg lang houdbaar zijn in dit huishouden :) Alle heil! 

 

Om af te ronden, wat vind jij van de nieuwe KetoCacao en wat is jouw favoriete smaak?

IK VIND ZE GEWELDIG. Vooral de hazelnoot en koffie smaken. Zou het zielig zijn om te zeggen dat ze mijn rit of sterven zijn?

 

Ik ga niet oordelen. We zeggen altijd...het is niet omdat we ze maken, maar verdomme, deze schatjes zijn heerlijk!


 dank je Julia voor het geweldige verhaal.

 

Als je ook je eigen #highfatstory met ons wilt delen, laat dan hieronder een reactie achter of gebruik de tag op instagram.


We horen het graag!


Andere blogs die je misschien leuk vindt:

Volgende lezen

Keto spiced almond butter cookies
How To Stay Motivated to Workout

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.